Weerstation in Nannizwamp in gebruik genomen - Welkom bij OW MCP

Go to content

Main menu:

Weerstation in Nannizwamp in gebruik genomen

Actueel > OW MCP NieuwsWeerstation in Nannizwamp in gebruik genomen


NICKERIE – Vanaf woensdag 24 juni 2009 is het mogelijk om weersomstandigheden te meten vanuit de Nannizwamp. Neerslag, windsnelheid, temperatuur, vochtigheid, alsmede andere zaken kunnen vanuit het gebied digitaal worden verkregen met behulp van telecommunicatie.  Hiervoor is er een expeditie onder leiding van de wetenschapper Sieuw Naipal van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) geweest naar het haast ontoegankelijke Nannigebied.


Dat het bij een dergelijke niet aan avontuur ontbreekt, mag blijken uit het feit dat leden van deze expeditie strandden op ongeveer 16 kilometer in de Nannizwamp, nadat de airboat het begaf. Ook een 2e airboat die werd ingezet, viel vanwege technische problemen uit en een van deze speciale vaartuigen van de N.V. Staatsolie moest vanuit Saramacca worden ingezet om de mensen in het gebied vanuit hun benarde situatie te halen.

De plaatsing van het “total weather station” is een onderdeel van het “Comprehensive Watermanagement Project”, dat het Overliggend Waterschap MCP samen het World Wildlife Fund (WWF) en de AdeKUS uitgevoert. De missie van de “Bigidraai Expeditie” was het opzetten en operationeel stellen van het weerstation en een water niveaumeter, beiden gesitueerd ongeveer 20 kilometers diep in de Nannizwamp. De noodzaak om de instrumenten daar te plaatsen vloeit voort uit het feit dat data nu op afstand kunnen worden gedownload uit de data loggers van de instrumenten via de huidige telecommunicatie mogelijkheden.OW MCP is erg dankbaar voor de hulp die vanuit de N.V. Staatsolie is ontvangen bij het uitvoeren van de reddingsoperatie, waarbij ook de mogelijkheid werd geboden het project af te maken. De dringende noodzaak voor de hulp ontstond toen bleek dat de gestrande mensen niet genoeg voedsel, adequaat drinkwater, kleding en geen beschermingsmiddelen bij zich hadden. Eerder kreeg OWMCP ook al ondersteuning van het bedrijf Giokenetics om een verkenningsoperatie in het Nannigebied uit te voeren.

Bron: ow mcp


Terug naar nieuwsoverzicht

 
Search
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu