Vernieuwde Wakaypompen zullen toevoer irrigatiewater voor padieboeren garanderen - Welkom bij OW MCP

Go to content

Main menu:

Vernieuwde Wakaypompen zullen toevoer irrigatiewater voor padieboeren garanderen

Actueel > OW MCP Nieuws


Vernieuwde Wakaypompen zullen toevoer irrigatiewater voor padieboeren garanderen
Nickerie, 14 mei 2010

Nickerie - Ricardo van Ravenswaay, minister van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS) heeft op vrijdag 14 mei 2010 formeel het startsein gegeven voor de rehabilitatie van de 4 Stork motoren die te Wakay zijn opgesteld. Bij die gelegenheid is ook een al afgebouwde woning afgedragen aan minister Ivan Fernald van Defensie. Die woning is bestemd voor militairen, die belast zijn met de bewaking van het complex.

Foto: PLOS minister Ricardo van Ravenswaay en Defensieminister Ivan Fernald tekenen de overdrachteen dienstwoning voor de te Wakay gestationeerde militairen.

Volgens van Ravenswaay kon de ruim 3 miljoen Euro die voor het voor het project zijn uitgetrokken ook voor andere doeleinden worden gebruikt, maar uiteindelijk is toch gekozen voor de stimulering van de rijstsector.

Het werk is gegund aan Bosman International B.V., die andere aannemers heeft aangetrokken. Volgens het contract moeten de werkzaamheden aan de pompen binnen acht maanden zijn afgerond. VanPasmanhet bedrijf Pasman B.V. uit Nederland is vernomen, dat de toestand waarin de machines zich bevinden meevalt. De motoren hebben ruim 25 jaar gedraaid zonder een behoorlijke rivisiebeurt te hebben gehad.Toch blijkt het aantal draaiuren niet hoog te zijn en op grond hiervan is de staat waarin de motoren zijn redelijk. Een van de machines heeft het enkele jaren gelden begeven, waardoor het Overliggend Waterschap MCP (OW-MCP) het met drie pompen moest doen.

In het afgelopen seizoen had Nickerie te kampen met een ernstig tekort aan water, vanwege het uitblijven van regen. Toen nog een tweede pomp het ook, was OW MCP aangewezen op halve capaciteit. Toch meent het overliggend waterschap dat er een goede job is geklaard. “Als u rijst van het afgelopen seizoen eet, moet u ruiken of dit niet naar Wakay ruikt”, pochte bestuursvoorzitter Manodj Hindori tijdens de toespraken, die gehouden zijn voorafgaand aan de officiële handelingen. Hiermee wil hij aangeven dat vrijwel alle padie die is ingezaaid is geschied met water dat is opgepompt via Wakay.

Vanwege een schrijnend tekort aan water, heeft Wakay in het afgelopen seizoen de langste pompperiode in haar geschiedenis gehad. Hindori vindt het belangrijk dat lokaal personeel wordt getraind, teneinde onderhoud van de machines goed ter hand te nemen. Voor defensieminister Fernald is het belangrijk, dat het leger naast de bescherming van het land tegen agressie van buiten af ook bezighoudt met ontwikkelingstaken, hetgeen bij dit project goed tot zijn recht komt.

Zowel districtssecretaris Stanley Julen als assembleelid Carmelita Ferreira toonde zich erg verheugd met de voorzieningen die voor de militairen zijn getroffen om een goede bewaking te kunnen garanderen. Ferreira voegde eraan toe, dat ze blij was dat dit project ten behoeve van de productiesector wordt gerealiseerd.


Foto: Een deel van de aanwezigen vrijdag bij de officiële startseinrehabilitatiewerkzaamheden te Wakay. Uiterst rechts PLOS minister Ricardo van Ravenswaay met naast hem defensieminister Ivan Fernald. Binnen 8 maanden moeten alle 4 pompen te Wakay in een heel goede conditie zijn, terwijl er plaatselijk ook andere voorzieningen zullen worden getroffen.


Foto: Een van de pompen is al gedeeltelijk losgegooid. Voor revisie van een pomp is acht weken uitgetrokken. In totaal moeten er 4 pompen worden aangepakt.


Foto: De nieuwe dienstwoning van de militairen te Wakay.
Fotografie: Richenel SmallTerug naar nieuwsoverzicht

 
Search
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu