Potentiele zoetwatervoorraden in de Nannizwamp gelokaliseerd - Welkom bij OW MCP

Go to content

Main menu:

Potentiele zoetwatervoorraden in de Nannizwamp gelokaliseerd

Actueel > OW MCP Nieuws

Nickerie, 17-04-2009

Potentiële zoetwatervoorraden in de Nannizwamp gelokaliseerd

Nickerie – Op zaterdag 21 maart heeft een delegatie bestaande uit vertegenwoordigers van het Overliggend Waterschap MCP, de Anton De kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) met ondersteuning van oude kenners van het Nannizwampgebied een verkenningstocht ondernomen naar het betreffende gebied. Hoewel volgens de bestaande historische data als reeds bekend moet worden verondersteld, was de delegatie, waarin ook de hydroloog Sieuw Naipal zat, toch erg verrast, dat het gebied volgens de eerste waarnemingen en indrukken een enorme potentie heeft aan zoetwater voorraden.


Dr. Sieuw Naipal (midden) bekijkt de kaart om na te gaan waar de delegatie zich bevond. Door het Overliggend Waterschap MCP is een historische tocht ondernomen naar het Nannigebied, waarbij gestuit is potentiële zoetwatervoorraden.

Uit de voorlopige metingen blijkt ook dat de Nannikreek diepten bereikt van 6 tot 7 meter en mogelijk meer. Het primaire doel van de trip had te maken met de uitvoering van één der projectonderdelen van de 1e fase van het “Comprehensive Watermanagement “, dat door MCP samen met het WWF en de AdeKUS wordt uitgevoerd. Het gaat daarbij onder meer om de aanleg van de nodige infrastructuur van dataverzameling, verwerking en transfer om te komen tot een efficiënt en effectief waterbeheer.


Het  gebied dat vanwege dichte begroeiing van de Nannikreek zeer moeilijk toegankelijk is, is  tot zeker circa 20 km opwaarts bereikt.  Bekende locaties zoals Fräser, Kaaimankreek en omgeving Bigi Drai zijn aangedaan. Voorts zijn er plekken gelokaliseerd waar de lamantijnen (zeekoeien) zich vermoedelijk ophouden en voeden. Binnen het project is ook opgenomen te experimenteren met deze beesten in het Corantijnkanaal om de onkruidgroei te onderdrukken en zodoende biologische bestrijding ter hand te nemen.


De delegatie in de Nannizwamp, met op de achtergrond een helikopter en medewerkers van het bedrijf Geokenetics.

Het ligt in de bedoeling dat in het gebied een weerstation en een waterstandmeter zullen worden geplaatst waarmee data op zeer geavanceerde manier, via de huidige telecommunicatie mogelijkheden, zullen worden verzameld, verwerkt en verder getransformeerd. Deze data zal de organisatie in staat stellen om effectieve en efficiënte waterbeheersingmodellen te ontwikkelen ten behoeve van onder andere onze agrarische sector in Nickerie. Volgens projectcoördinator Hendrie Karijoikromo mag terug gezien worden op een zeer geslaagde en nuttige expeditie. Hij zegt dat het zonder medewerking van Staatsolie en Geokenetics niet mogelijk geweest zou zijn het Nannigebied te betreden.Meer over OW-MCP: www.owmcp.org  

Bron/Copyright: Nickerie.Net / Suriname TimesTerug naar nieuwsoverzicht

 
Search
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu