Drie miljoen euro nodig voor renovatie Wakay-pompgemaal - Welkom bij OW MCP

Go to content

Main menu:

Drie miljoen euro nodig voor renovatie Wakay-pompgemaal

Actueel > OW MCP Nieuws

Nickerie, 16-03-2009

Drie miljoen euro nodig voor renovatie Wakay-pompgemaal

NIEUW NICKERIE - Voor de volledige renovatie van het Wakay-pompgemaal in Nickerie is drie miljoen euro nodig. Dit blijkt uit een verslag van het Nederlandse bedrijf Bosman Watermanagement dat in opdracht van het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (Plos) onlangs een inspectie verrichtte bij het pompgemaal.

Het gemaal is na jaren onderhoudsachterstanden nu dringend aan revisie toe. Onder meer moeten dieselmotoren, tandwielkasten, pompen, afsluiters en terugslagkleppen worden vervangen. Richenell Small, secretaris van het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OW MCP), zegt dat het waterschap in nauw contact met de ministeries van Plos en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zich dit jaar zal inzetten om financiering voor de noodzakelijke revisie te vinden.

Plos-minister Rick van Ravenswaay heeft bij zijn recente bezoek aan Nickerie gezegd mogelijkheden te bekijken hoe fondsen voor dit project beschikbaar te stellen.

Het aanvoeren van irrigatiewater vanuit Wakay naar de rijstvelden in Nickerie blijft een van de belangrijke taken van het OW MCP. In de afgelopen seizoenen is het erin geslaagd de pompen en motoren van Wakay in redelijk functionele staat te houden, waardoor zonder al te veel problemen geïrrigeerd kon worden.

Het MCP-project is eind jaren zeventig opgezet voor het veiligstellen van twee rijstoogsten per jaar in bestaande polders en het aanleggen van nieuwe polders ten behoeve van boeren die door sanering hun land zouden moeten verlaten.

Om deze doelstellingen te realiseren is toen te Wakay aan de Corantijnrivier een pompstation met een pompcapaciteit van dertig kubieke meter per seconde aangelegd, samen met het 66 kilometer lange Corantijnkanaal om het opgepompte water te transporteren naar de noordelijker gelegen rijstgebieden.-.

Bron: Nickerie.Net / de Ware Tijd

Terug naar nieuwsoverzicht

 
Search
Copyright 2016. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu